ads

Isnin, 18 Mac 2013

04 di durian tunggal - Google Blog Search


URL Sumber Asal :-

04 di durian tunggal - Google Blog Search


celoteh cik fadh: Rumah Baru <b>di Durian Tunggal</b>

Posted: 03 Dec 2012 08:11 PM PST

Assalamualaikum semua..ok semalam cik fadh da promise nk up entry sal pindah rumah baru..kalo xjnji pown mmg nk up entry ni sebagai kenangan tuk disimpan rapi di dalam diary on9 ni..;) sebelom ni ade usha2 rumah baru tu kt entry INI..so ni sambungannyer la ape cer bile da pindah kan..jom !
kitorg da hangkut barang skit2 sebelom pindah ni..skit2 pown, dekat 5-6x jugak trun naik tangga..penat xyah cter la..dan hari yg betol2 kami pindah dan angkut abis sumer sabtu hr tu sharp 1st december, n sharp jugak 2 tahun stay rumah lame..pagi2 da bangun, bersenam trun naik tangga smpai penuh 1kete dak boboy tu..almari da sewa lori angkat mlm b4 tu sbb mane nk muat masuk kete...hehehe..
semua di dalam gmbar kan kan kan, brg cik fadh je..hukkk ! ntah mane asal ntah, dulu awl2 pindah melaka bawak luggage n bantal je sebijik2..skang 4x kereta ulang alik pindah + 1 lori muatan X penuh..hihi
ruang dapur pulak..ni bnyak brg dak syeeda pulak..die ni senang je hangkut brg sbb bnyak barang die sumer sumbat dalam satu beg hendon..hihi..
ini katil cik fadh..dihangkut dari kuala pilah oleh bakal abg ipar nek triton..rumah lame tido atas tilam queen beralaskan lantai je, nk beli katil mmg xbole sbb bilik sempit, nnt ruang tok solat pown xmuat..skang da dpt katil bujang, baru la terase bujang..hahaahha..nape xbeli katil queen trus?? alasan yg same, walaupun cik fadh dok master bedroom, tp bilik ni petakkkkk n xluas mane..cik fadh xsuke space kecik, jadi decide pakai katil bujang je..nk solat pown senang, nk terbalik melintang pown senang kt bawah tu..kalo family dtg pown senang ;)
ok lepas hangkuttt sumer barang2 ke rumah baru, cik fadh kene lari2 plak nk hntar kereta g servis..dlm bnyak2 hari lg, ntah kenape hr pindah rumah lah nk kne anta boboy servis..haihhh ! boboy tu kan, km die sgt laju berjalan tau sbb kitorg suke berjalan..hr tu da servis, ni kejap da cukup 5ribu km..hr ni servis lg bulan depan da tmbah 5ribu lg km nyer..ye la btol la tu, mase beli dak boboy pown, tujuannyer tuk runner k.l, s'bn, pilah, palong n JB..kakakaka..after tggalkan dak boboy kt honda servis centre trus lari ke jusco nk cari tv console..fuhhhh ni mmg keje last minit..mmg capai je ape2 meja kecik tuk ltk tv sbb g tmpt len leceh nk kene beranta2 bagai, ni je senang, hangkut masuk dlm troli sbb cina tv nk anta ptg, so xkn nk suh letak kt lantai..sedihnyerr..hihi..jadi la kan....
laaa bile da dpt tv baru la pasan, tv same besar ngan table..citttttt ! xseswai langsung tau..mum cik fadh pown gelakkan..sobsss ! suke tv tu sbb warna silverr ! yeayyy...walaupun brand Hitachi xbape femes untuk tv, tp ape i kisah, jnji i suke design die yg silver tu n besarrr..hihi..gmbar die pown xde la xcntik..bole tahan pe !
mesin basuh pown da smpai..cik fadh beli 7kg je..cik JM suh amik 8.5kg tp cik fadh kate xyah la..bujang je pown..kalo kawen nnt pown masih b'2, kalo b'3 pown bertahun jugak amik mase nk tggu besar..nnt da xcukop sgt nk laundry, bole beli baru ! hewhewhew..
ni bilik syeeda dan jane, housemate lame cik fadh..dorg pown pilih katil bujang sbb nk golek2 kt bawah selesa...bilik kitorg sume lebih kurang same je size die, bezanyer blik cik fadh ade toilet..tu je..
then selepas berhempas pulas 1hari mengemas keluar ke dalam, akhirnyer sempurnaaaa...syukur segala urusan dipermudahkan..katil da comel2 tp 1st night xberani lg nk tido..ajak jane n syeeda hangkuttt tilam tido kt ruang tamu secara berjemaah..cik fadh penakut sebenarnye kalo masuk tmpt2 baru ni..xreti tido sorg2, takot mlm2 kang tido berpeluh2..hihi..
2nd night bru berani tido sorang..ape ke heavennn la rase ! phewwww..tp berpeluh2 jgk SEBAB
bakal mak mertua bagi deghiannn ni haaa terbang dr Palong berpostokan along cik JM..hihi..melantak 2bijik ngan dak jane sblom tido..so seswai la tu tido berpeluh2..durian ni panassss...but 3rd night tido, phewww sejukkkkk..syokkk je tido..
alhamdulillah segalanyer da selesai..semoga kediaman kami ini benar2 selesa dan selamat untuk kami semua..insyaAllah..skang da boleh fokus ke bende lain yg lebih bermakna..;)
Ekcelli sedey jugak tnggalkan bilik lame tu sbb dah cat cntik2 kan..fuhhhh sayangnyer..semua dalam kenangan..trima kasih bilik lame sbb hari2 selama 2 tahun sy dok sane sentiasa bt sy selesa n tido lena ;) 

Kisahku <b>di Durian Tunggal</b> Melaka...Rawatan Batu Hempedu.

Posted: 19 Dec 2012 03:10 PM PST

Pengalaman yang menarik ini ingin kukongsi bersama...rawatan alternatif untuk membuang batu hempedu..,samada nak percaya atau tidak terpulang la...namun bukti berupa 2 butir batu ada padaku...


Pagi 17 Disember 2012 - Selepas solat subuh aku dan suami bergegas ke rumah Haji Jamil. Anak-anak berehat je kat homestay. Bila sampai je jam 7.00 pagi,..dah ramai orang beratur menunggu giliran...aku terus ke kaunter untuk mengesahkan nombor giliran yang terlebih dulu diambil semalam. Bernasib baik,..10 minit menunggu aku dibenarkan masuk,.alhamdulillah.

Inilah kaunter tempat mengambil nombor giliran. Rawatan bermula jam 6.00 pagi.

Tuan haji Jamil bertanya masalahku,..lantas aku beritahu hempeduku berbatu...dia lantas meminta kebenaranku untuk memegang perutku di sebelah kanan,..disapunya sedikit lotion,,rasa sejuk dan pedih sedikit,...tiba-tiba dia memberiku 2 butir batu...haa..inilah rupa batunya...


Bayaran untuk rawatan ini,...sebenarnya agak mahal...namun kita mempunyai pilihan,.sekiranya ingin ubat ektra..kenalah bayar lebih sedikit..lebih kurang RM100 macam tu..namun macam aku..aku just ambil air je dan sedekahlah setakat keihklasan....

Info ke rumah Haji Jamil..
1.   BOMOH HAJI JAMIL KG GANGSA, DURIAN TUNGGAL, MELAKA
Penawar Batu Karang Hempedu dan lain-lain penyakit.
Bt 71/2, Kg Gangsa , 76100, Durian Tunggal Melaka
No Tel: 013 9990935, 013 6426663, 012 2658199
Buka (Selasa/Rabu/Satu/Ahad)
Tutup (Isnin/Khamis/Jumaat)
Waktu Operasi (6.00am - 2.00pm)
Kami sekeluarga ke rumah Tuan Haji  Jamil di Kg Gangsa , Durian Tunggal Melaka. Kami ikut lebuhraya Utara-Selatan. Kami keluar melalui exit 231 Ayer Keroh.  bayar tol ikut lorong kiri Exit ke Durian Tunggal nampak signboard Batu Berendam ambil kiri Masuk ke highway Batu Berendam. Sebelah kiri PLKN. Terus jumpa muzium automatif dan Pusat Simpanan Kenderaan Berat. Jalan terus nampak simpang empat ada lampu isyarat Ambil Lorong kanan ...bila lampu hijau rapat kiri Lebih kurang 100 meter akan nampak bus stop dan kedai nasi ayam Ada signboard Kampung Gangsa...masuk lorong tu ada akan nampak bungalow biru 2 tingkat Tak boleh masuk kereta yer...leh park kereta kat sebelah bungalow tu RM2 ajer Jalan masuk ke rumah tuan Hj Jamil lebih kurang 200 meter dan melalui celahan rumah penduduk...
Untuk yang bermasalah seperti aku,..bolehlah mencuba..samada berkesan atau tidak kenalah buat scan dulu..pada masa entri ini ditulis,,aku belum berkesempatan untuk membuat scan..namun aku berharap dan berdoa agar masalah aku sudah berakhir...in Syaa Allah....kita hanya berusaha.

0 ulasan:

Catat Komen

 

BLOG MELAKA

Copyright 2010 All Rights Reserved